Prof.dr. Frits Koning toegetreden tot de Raad van Advies

STICOON is zeer verheugd u te kunnen melden dat Prof.dr. Frits Koning, Hoogleraar Immunologie aan de Faculteit Geneeskunde LUMC, is toegetreden tot de Raad van Advies.

Frits Koning

 

 

 

Frits Koning is op 31 augustus 1954 in Noordwijk aan Zee geboren. In 1974 behaalde hij het Atheneumdiploma en begon hij met de studie biologie aan de Universiteit Leiden. Na zijn afstuderen in 1981 deed hij promotieonderzoek onder begeleiding van dr. Hans Bruning in de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie van het Academisch Ziekenhuis Leiden, nu Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Op zoek naar een oplossing voor Coeliakie

De interactie tussen het eiwit gluten en afweercellen is sinds kort gedetailleerd in beeld te brengen. Mensen met coeliakie blijken verrassend veel op elkaar te lijken in hun afweer tegen gluten. Dat biedt perspectief op een behandeling. Met röntgen-kristallografie kunnen gedetailleerde beelden van moleculen worden gemaakt. Zo ook van de interactie tussen gluten en cellen van het afweersysteem. De beelden laten zien dat bij iedere patiënt een bijna identieke afweercel (T-cel) betrokken is. “Deze T-cellen zijn specifiek voor een deel van gluten dat door alle patiënten herkend wordt”, zegt Frits Koning. “Dat betekent dat als we specifiek deze T-cellen kunnen uitschakelen, een behandeling tegen coeliakie in zicht komt……”

Prof.dr. Frits Koning is samen met andere Leidse onderzoekers op zoek naar een stof die alleen de T-cellen blokkeert die reageren op gluten. “Als we zo’n specifieke stof vinden, kunnen we daar een toxine aan koppelen. De T-cellen nemen dat op en worden erdoor vernietigd. Dat kunnen we alleen doen omdat alle patiënten zo gelijk zijn in hun reactie op gluten, anders zou je voor iedere patiënt een ander molecuul moeten ontwerpen”.

“Of mensen tegen gluten gerichte T-cellen hebben is deels een kansproces. Er zijn zo’n 10 tot de 18de soorten T-cellen mogelijk, maar ieder mens maakt daar gedurende het leven maar een klein gedeelte van. Door toeval kan daar een T-cel bij zitten die tegen gluten gericht is. Die moeten zich vervolgens gaan vermenigvuldigen om ook echt coeliakie te veroorzaken. Waarom dat gebeurt is nog niet goed bekend, maar soms kan een verstoring van het evenwicht in de darm, door bijvoorbeeld een infectie, coeliakie uitlokken.”

 

Geplaatst in Nieuws

Vul uw mailadres in en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij STICOON.

Steun STICOON
NL46ABNA0437955508 t.n.v. Stichting Coeliakie Onderzoek Nederland