STICOON sponsor van vervolgonderzoek PreventCD studie

In de PreventCD studie is een groep van meer dan 900 kinderen gevolgd. Deze kinderen zijn geboren in families die een hoog risico op de ontwikkeling van coeliakie hebben. Momenteel hebben meer dan 100 van deze kinderen coeliakie ontwikkeld. Van al deze kinderen werden op regelmatige tijden voor en na de ontwikkeling van coeliakie bloedmonsters verzameld en bewaard. Deze monsters zijn heel erg waardevol om zo na analyse beter zicht te krijgen op het immuunsysteem voor, tijdens en na de ontwikkeling van coeliakie. Daarnaast bieden twee nieuwe technologische ontwikkelingen in het LUMC de mogelijkheid tot een zeer geavanceerde analyse van het immuunsysteem. Ten eerste is het nu mogelijk om gluten specifieke T-cellen te detecteren in biopsiemateriaal en bloedmonsters. Ten tweede hebben we een techniek die eerder onherkenbare heterogeniteit in het immuunsysteem onthult en al door het LUMC is gebruikt om aan te tonen dat dit gemakkelijk immuniteitshandtekeningen identificeert die coeliakie patiënten onderscheiden van controles. De beschikbaarheid van de PreventCD monsters en deze twee nieuwe technologische benaderingen bieden een unieke kans om te bepalen hoe de ontwikkeling van coeliakie is en geven hopelijk in de toekomst de juiste inzichten om een therapie te ontwikkelen die de ontwikkeling van coeliakie kan voorkomen.

Als eerste willen we met name:

  1. Bepalen of uitbreiding van de ziekteverwekkende T-cellen kunnen worden gedetecteerd in de bloedmonsters van kinderen die coeliakie hebben ontwikkeld en
  2. Bepalen of veranderingen in de immuniteitshandtekeningen kunnen worden vastgesteld die verband houden met de ziekteontwikkeling en of deze veranderingen aanwijzingen kunnen geven over welke aspecten ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van coeliakie.

Naam studie: High-dimensional analysis of the immune system during development of Coeliac Disease: towards prevention.

Geplaatst in Home, Nieuws

Vul uw mailadres in en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij STICOON.

Steun STICOON
NL46ABNA0437955508 t.n.v. Stichting Coeliakie Onderzoek Nederland